Polish English German

Infekcja bakteriami Brucella rzadko bywa dla człowieka śmiertelna, ale jest długotrwała (trwa tygodnie, miesiąc a nawet lata) i trudna do zdiagnozowania.

Objawy:

  • Liczne zakażenia przebiegają bezobjawowo.
  • Przy zakażeniu organizm wytwarza specyficzne przeciwciała, dlatego chorobę można wykryć poprzez dodatnią próbę brucelinową.
  • Objawy, podobne do grypy, utrudniają prawidłowe rozpoznanie.
  • W postaci ostrej gorączka stopniowo narasta i po osiągnięciu szczytu, zazwyczaj spada. Bardzo często pojawiają się nieregularne skoki gorączki. Jako powikłanie zdarza się zapalenie jąder, stawów krzyżowo- biodrowych, sporadycznie zapalenie opon mózgowo- rdzeniowych.
  • Może dojść do samowyleczenia lub przejścia w postać przewlekłą z nawrotami.

Przyczyny:

  • Bruceloza przenosi się przez kontakt ze zwierzętami, ich tkankami oraz jedzenie skażonej żywności bądź wdychanie zawiesiny bakterii.
  • Na brucelozę chorują zazwyczaj ludzie narażeni zawodowo – weterynarze i osoby zatrudnione przy hodowli bydła.
  • Zakażenie następuje zazwyczaj przez skórę w czasie styczności bezpośredniej z zakażonym łożyskiem, poronionym płodem i wodami płodowymi przy zabiegach położniczych u krów. Zakażenia poprzez zainfekowane mleko lub jego przetwory należą do rzadkości.
  • Infekcja nie przenosi się z człowieka na człowieka.

Zalecenia:

  • Stosuje się leczenie przyczynowe. Jest ono trudne i wymaga długotrwałego podawania antybiotyków, które są bardziej skuteczne w ostrej postaci choroby niż przewlekłej.
  • Ze względu na trudności diagnostyczne chorzy często poddawani są obserwacji i leczeniu szpitalnemu.
  • Stosuje się też środki działające objawowo, witaminy oraz fizyko- i balneoterapię.
Data dodania: 
09/09/2015