Polish English German

Choroba trzewna jest zaburzeniem wchłaniania pokarmów zawierających białkowy składnik – gluten, który występuje w pożywieniu zawierającym pszenicę, jęczmień, żyto lub owies. Celiakia trwa przez całe życie, ale częściej rozpoznawana jest dopiero u osób dorosłych.

Objawy:

  • Chudnięcie.
  • Wzdęcia.
  • Biegunki z jasnymi stolcami.
  • Anemia.
  • Ogólne osłabienie.
  • Zajady.
  • Bóle brzucha.
  • Podwyższona temperatura ciała.

Przyczyny:

  • Nadwrażliwość na gluten, zawarty przede wszystkim w ziarnach pszenicy i żyta, a także w ziarnie owsa, jęczmienia i orkiszu.
  • Złe wchłanianie witamin i substancji odżywczych z jelita, spowodowane zmianami zanikowymi jelita.

Zalecenia:

  • Celiakię czasami można rozpoznać za pomocą badania krwi. Z reguły konieczna jest jednak ocena małych fragmentów tkanki z jelita cienkiego w celu potwierdzenia rozpoznania (pobranych w czasie endoskopii).
  • Po wykryciu choroby należy przestrzegać specjalnej diety. Trzeba przede wszystkim unikać produktów zawierających żyto, jęczmień czy owies, a także mąkę pszenną, np. pieczywa, ciasta i ciastek.
  • Choroba trzewna trwa całe życie, ale dzięki przestrzeganiu diety bezglutenowej można zachować dobrą formę.
  • Celiakii nie można leczyć lekami.
  • W zaawansowanym stadium choroby konieczne staje się uzupełnianie witamin, składników mineralnych i żelaza.
Data dodania: 
09/09/2015