Polish English German

Dur brzuszny jest ostrą chorobą zakaźną. Wywołują ją bakterie - pałeczki duru brzusznego (Salmonella). Choroba objawia się przede wszystkim narastaniem objawów oraz długotrwałym utrzymywaniem się wysokiej gorączki.

Objawy:

  • Początkowo pogorszenie się samopoczucia, pojawienie się bólów głowy, brak apetytu i stan podgorączkowy.
  • Stopniowy wzrost temperatury ciała wraz z wymiotami i bólami brzucha.
  • Temperatura dochodząca w szczytowej fazie rozwoju choroby do 39-40°C, co wiąże się z możliwością zaburzenia świadomości.
  • Dolegliwości żołądkowe - zaparcia lub biegunki.
  • Powiększenie wątroby i śledziony.
  • Po kilku dniach wystąpienie wysypki – bladoróżowe drobne plamki na brzuchu i klatce piersiowej (tzw. różyczka durowa).
  • Po 3 tygodniach obniżenie się temperatury i rozpoczęcie się okresu zdrowienia.
  • Czasami bóle mięśni nóg, obrzęki nóg oraz bóle stawów.

Przyczyny:

  • Do zakażenia dochodzi przed wszystkim poprzez zakażoną wodę, żywność i mleko oraz  przez bezpośredni kontakt z chorym. Zarazki przenoszone są także przez owady.
  • Bakteria umiejscawia się w jelicie cienkim, a następnie przenika do układu chłonnego. Wytwarzana przez nią toksyna dostaje się do krwi, powoduje gorączkę i uszkadza wiele narządów.

Zalecenia:

  • Aby unikać zakażenia należy przede wszystkim przestrzegać higieny osobistej, trzeba myć ręce przed jedzeniem, starannie myć warzywa i owoce oraz właściwie przechowywać żywność.
  • Powinno się pić wodę tylko ze sprawdzonych źródeł.
  • Choroba jest zaraźliwa, dlatego osoby chore trzeba izolować.
  • Całkowite wyzdrowienie możliwe jest po około 3 tygodniowym leczeniu.
  • Choroba jest nadal niebezpieczna i może zakończyć się śmiercią w przypadku osób starszych, z chorobami serca oraz przy wystąpieniu ciężkich powikłań.
  • Leczenie ciężkich postaci choroby prowadzone jest w szpitalu. W przypadku wystąpienia groźnych powikłań, np. przedziurawienia jelit przeprowadza się zabieg operacyjny.
  • W pierwszej fazie choroby zaleca się stosowanie diety płynnej, bezresztkowej, czyli bez błonnika, warzyw i owoców. W miarę zdrowienia dietę powoli się rozszerza. Przez cały okres choroby nie powinno się spożywać warzyw i owoców.
  • W leczeniu wykorzystuje się antybiotyki (chloramfenikol, ampicylina, kotrimoksazol) oraz leki przeciwgorączkowe.
  • Możliwe są następujące powikłania: odwodnienie i wstrząs, przedziurawienie jelit, zapalenie płuc, zapalenie żył, zapalenie kości i szpiku, zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, zapalenie opon mózgowych.
Data dodania: 
09/09/2015