Polish English German

Jedną z najdłużej żyjących roślin na świecie jest drzewo oliwne. Dzięki kompozycji substancji, które posiada jest odpowiednim surowcem do produkcji preparatów pielegnacyjnych skóry. Egipcjanie byli pierwszymi, którzy wykorzystali oliwę z oliwek jako surowiec kosmetyczny, preparat wygładzający skórę i nabłyszczający włosy. Olejek z oliwek był także wykorzystywany w procesie mumifikacji zwłok.
Korzyści wynikające z właściwości olejku oliwkowego były powszechnie znane przez człowieka. Surowce otrzymane z drzewa oliwnego były wykorzystywane jako forma zapłaty, stanowiły kosmetyk, lek, pożywienie, były wykorzystywane w oświetlaniu domów, a także używano ich w obrzędach religijnych.Korzyści płynące z nakładania oleku na skórę są bardzo duże. Emolienty zawierające ten surowiec są przydatne w leczeniu łuszczycy, egzemy, zapalenia skóry. Preparaty te obniżają ilość traconej przez skórę wody.
Olejek oliwkowy usuwa aniony nadtlenkowe oraz redukuje peroksydacje lipidów, w różnych komórkach (nawet w 70%). Prowadzono także badania, które potwierdziły, że olejek redukuje ryzyko powstawania nowotworów, indukowanych przez promienie słoneczne UVB.
Lipidy wchodzące w skłąd ojeku są podobne do lipidów wydzielanych przez skórę, zawartość procentowa lipidów jest prawie identyczna z zawartością występującą w sebum.
Substancje o działaniu anty- oksydacyjnym, obcene w surowcu to tokoferol, czyli witamina E. W olejku zawarte są także inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: witamin D3, witamina K. Karotenoidy i chlorofil to synergistyczne w działaniu pigmenty.

Źródło: "Farmacja i ja"

Data dodania: 
09/09/2015